Teraz máme dopravu zdarma pre všetkých dopravcov od 29 EUR
Logo
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 29 € a máte dopravu ZADARMO

Masticha original certifikát

 

  1. Úvod
  2. Tipy a rady
  3. 5 receptov na smoothie, ak trpíte refluxom

5 receptov na smoothie, ak trpíte refluxom

Obsah článku:

  1. Ako smoothies pomáhajú
  2. Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť
  3. Recepty na smoothies
  4. Zhrnutie

Gastroezofageálna refluxná choroba (reflux) vzniká vtedy, keď má človek opakovane ťažkosti pri návrate žalúdočného obsahu do pažeráka. Skúste si pripraviť smoothies, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky refluxu.

Vyberte si zložky zo zoznamu potravín, ktoré odporúčajú lekári. Patria medzi ne zdravé tuky, ako je avokádo, a potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako je ovos, ovocie a zelenina. Pri príprave smoothie je tiež dôležité vyhnúť sa potravinám, ktoré spôsobujú problémy. Môžu to byť citrusové plody, paradajky, čokoláda a korenie.

Reflux je veľmi častým ochorením, ktoré spôsobuje invaliditu. Môže spôsobovať príznaky, ako je bolestivé pálenie v strede hrudníka alebo problémy s prehĺtaním.

Ako môžu smoothies pomôcť pri refluxe

Okrem liekov môže liečba refluxu zahŕňať aj zmenu stravy a životného štýlu. Podľa lekárov tieto zmeny zahŕňajú konzumáciu výživných potravín, ktoré podporujú lepšie zdravie tráviaceho traktu, a vyhýbanie sa potravinám, ktoré vyvolávajú príznaky a ťažkosti. Ak si človek vyberie ingrediencie do smoothies z nižšie uvedeného zoznamu skupín potravín, môže mu to pomôcť zvládnuť príznaky refluxu.

Vlákniny

Lekári odporúčajú konzumovať potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Patrí medzi ne ovocie, zelenina, orechy, semená a celozrnné výrobky. Malá štúdia z roku 2018 skúmala, ako môže pridanie vlákniny do stravy ovplyvniť príznaky refluxu. Zúčastnilo sa na ňom 36 ľudí s neerozívnou gastroezofageálnou refluxnou chorobou (NERD), čo je typ refluxnej choroby, pri ktorej pažerák nie je poškodený žalúdočnými kyselinami.

Pred štúdiou účastníci jedli stravu s nízkym obsahom vlákniny. Po pridaní 12,5 gramov (g) vlákniny denne do stravy sa u nich prejavilo:

  • zníženie výskytu refluxných príznakov
  • zníženie gastroezofageálneho refluxu
  • zvýšenie pokojového tlaku dolného pažerákového zvierača

Ovocie a zelenina

Pacientom s refluxom môže prospieť aj konzumácia väčšieho množstva ovocia a zeleniny. Výskum z roku 2017 skúmal, ako môže konzumácia ovocia a zeleniny ovplyvniť výskyt refluxu. Po vyhodnotení stravy takmer 4 000 dospelých autori štúdie zistili nepriaznivý vzťah medzi konzumáciou ovocia a zeleniny a refluxom. To znamená, že čím viac týchto potravín ľudia jedli, tým nižší bol výskyt ochorenia.

Jedným z možných dôvodov tohto spojenia je vysoký obsah vlákniny v ovocí a zelenine. Vláknina sa tiež viaže na oxid dusnatý, zlúčeninu, ktorá môže uvoľniť dolný zvierač pažeráka a podporiť reflux. Keď sa vláknina viaže na oxid dusnatý, znižuje tento účinok.

Zdravé tuky

Tuky sú základnou živinou. Ľudia by sa mali snažiť konzumovať viac nenasýtených tukov z výživných potravín namiesto nasýtených a transmastných tukov. Medzi potraviny so zdravými tukmi, ktoré by mohli byť výživnou súčasťou smoothies, patria:

  • avokádo
  • orechy
  • semená
  • maslá z orechov a semien

Staršia štúdia z roku 2011 sa zaoberala súvislosťou medzi typmi tukov v strave a refluxom. Nezistila žiadnu súvislosť medzi rastlinnými tukmi a ochorením.

Mlieko a mliečne výrobky

V súvislosti s mliečnymi potravinami a refluxom sa medzi výskumnými a zdravotníckymi organizáciami vedú určité spory.

Akadémia výživy a dietetiky odporúča nahradiť nízkotučné mliečne výrobky plnotučnými. V štúdii z roku 2022, v ktorej sa uvádza, že vysoká konzumácia mliečnych potravín sa zvyčajne spája so zhoršením príznakov refluxu, však neboli dôkazy presvedčivé.

Autori tejto štúdie porovnávali účinky konzumácie plnotučných mliečnych výrobkov, nízkotučných mliečnych výrobkov a žiadnych mliečnych výrobkov, aby získali viac informácií. Analýza údajov zo štúdie ukázala, že konzumácia troch porcií plnotučných alebo nízkotučných mliečnych výrobkov denne nemala žiadny vplyv na príznaky refluxu.

Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť v smoothies

Ovocie a zelenina sú dobrým zdrojom vlákniny a živín, ale niektoré z nich môžu spôsobovať problémy. Patria medzi ne citrusové plody, paradajky, cibuľa a cesnak. Niektoré recepty na smoothie vyžadujú kocky ľadu alebo mrazené ovocie, ale prehľad z roku 2021 poukazuje na súvislosť medzi studenými potravinami a gastroezofageálnym refluxom. Osoba s neerozívnou gastroezofageálnou refluxnou chorobou by sa mala vyhnúť mrazeným zložkám smoothie.

Hoci mnohé recepty obsahujú korenie, ako je škorica, skoršia štúdia z roku 2001 uvádza, že toto korenie môže u ľudí s refluxom spôsobiť problémy.

Ľudia by sa tiež mali vyhnúť pridávaniu týchto spúšťačov refluxu do smoothies:

  • čokoláda
  • kofeínové nápoje
  • sýtené nápoje
  • alkohol
  • mäta pieporná

Päť receptov na smoothie

Príprava výživných smoothies vhodných pre ľudí trpiacich refluxom je rýchla a jednoduchá. Môžete vyskúšať jednu z nižšie uvedených možností alebo si vytvoriť vlastnú.

Na prípravu každého smoothie nakrájajte ingrediencie podľa potreby a rozmixujte ich vo vysokorýchlostnom mixéri.

Mangovo-ovocný kokteil

Tento tropický kokteil obsahuje:

  • 1 šálka kokosového mlieka
  • ½ šálky ovsených vločiek
  • 1 mango
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • ½ čajovej lyžičky javorového sirupu

Banánovo-čučoriedkové smoothie

Toto výživné smoothie obsahuje:

  • 1 šálka nesladeného mandľového mlieka
  • ½ šálky čučoriedok
  • 1 banán
  • 1 šálka špenátu
  • 1 čajová lyžička chia semienok
  • ½ čajovej lyžičky javorového sirupu

Melónové smoothie

Toto osviežujúce a hydratačné smoothie obsahuje:

  • 1 šálka kokosovej vody
  • ¾ šálky nakrájaného melóna
  • 2 polievkové lyžice prírodného nesladeného arašidového masla
  • 1 čajová lyžička ľanových semienok

Mrkvovo-banánové smoothie

Toto vyvážené rastlinné smoothie obsahuje:

  • 1 šálka nesladeného mandľového mlieka
  • 1 banán
  • 2 mrkvy
  • 2 datľa
  • 1 čajová lyžička chia semienok

Tropické smoothie

Toto sladké a krémové smoothie obsahuje:

  • 1 šálka kokosového mlieka
  • ⅓ avokádo
  • 1 šálka nakrájaného ananásu
  • 1 banán
  • ½ čajovej lyžičky javorového sirupu

Zhrnutie

Príprava smoothies z určitých ingrediencií môže pomôcť zmierniť príznaky refluxu. Ľudia sa môžu zamerať na zložky s vysokým obsahom vlákniny, ako sú ovos, semená, ovocie a zelenina.

Najlepšie je vyhnúť sa používaniu veľmi studených ingrediencií a ingrediencií, ktoré môžu vyvolať reflux. Patria sem kyslé potraviny, ako sú citrusové plody a paradajky, ako aj korenie, čokoláda a kofeín.

smoothie reflux

Zdroj textu: medicalnewstoday, zdroj obrázku: Pixabay