Masticha: FAQ

Odpovieme na Vaše otázky k mastiše, pistacia lentišku, ostrovu Chios. Nemôžete nájsť svoju odpoveď? Napíšte nám.

Chioská masticha: často kladené otázky a odpovede

  • Aké množstvo mastichy sa každý rok urodí?

Množstvo mastichy je závislé najmä od poveternostných podmienok. Sucho počas zimy, ale aj letné kvapky dažďa môžu do značnej miery znížiť produkciu. Produkcia sa obvykle pohybuje medzi 80 a 120 tonami mastichy za rok, ale už sa aj stalo, že produkcia bola 160 ton / rok.

  • Prečo sa masticha pestuje len v južnej časti ostrova Chios?

Toto nebolo nikdy úplne vysvetlené a nie je to jasné. Určite to súvisí s mikroklímou v kombinácii s pedologickými vlastnosťami.

  • Je žltá masticha bezpečná?

Áno. Masticha postupne stráca svoju farbu a po dlhej dobe môže vyzerať žltkastá alebo dokonca žlto, ktorý je spôsobený najmä jej oxidáciou. Uchovávanie v chlade (ideálne) môže tento proces spomaliť. Ale aj keď je masticha zoxidované, je úplne bezpečná. Chios Mastiha Growers Association po mnohých štúdiách kontroly stability odporúča, aby masticha bola spotrebovaná do 3 rokov od jej výroby a mala by byť skladovaná na chladnom mieste chránenom pred svetlom.

  • Prečo je masticha tak drahá?

Masticha je veľmi špeciálna a jedinečný prírodný produkt s pozoruhodnými vlastnosťami a mnohonásobnú užitočnosťou, pestovaná výhradne na ostrove Chios. Ale hlavným dôvodom je samotný kultivačný proces, naozaj extrémne náročný. Každý strom vyžaduje časté a veľmi starostlivé kontroly, aby bolo možné vyprodukovať množstvo zhruba 100-200 gramov. Okrem toho pestovanie až po zber, čistenie a zhromažďovanie mastichy vyžaduje manuálnu a starostlivú prácu. Veľmi náročný je predovšetkým proces čistenia.

  • Môže sa masticha pestovať aj inde, okrem južnej časti ostrova Chios?

Mastichové stromy (lentišky) rastú v mnohých častiach sveta, najmä v oblasti Stredozemného mora. Niektoré z týchto stromov produkujú živicu, ktorá vyzerá ako Chioská masticha, ale táto živice nemá vlastnosti a účinky, ktoré sú charakteristické pre Chioskou masticha, alebo nemajú jej aróma a chuť.

Preto bola Chioská masticha, ktorá je z konkrétnej odrody mastichového stromu (var. Chia) kvalifikovaná ako produkt s CHOP.

  • Je možné, že nadmerná konzumácia prírodné mastichy alebo žuvačky ELMA môže mať nejaké vedľajšie účinky?

V historickej ani modernej dobe neboli nikdy hlásené žiadne vedľajšie účinky týkajúce sa konzumácie prírodné mastichy.
Pokiaľ ide o žuvačky ELMA, tieto obsahujú prírodných sladidlá, ktorých nadmerná konzumácia môže pôsobiť preháňavo na citlivé jedinca.

  • Ako dlho masticha vydrží?

Ak je masticha vhodne uskladnená (na chladnom mieste, mimo dosahu svetla), môže byť dokonale konzervované po mnoho rokov. Chios Mastiha Growers Association naznačuje na stránkach, že doba spotreby je doporučená najlepšie do 3 rokov.

  • Aký je rozdiel v používaní veľké, stredné a malé mastichy?

Ako produkt a z hľadiska kvality je masticha rovnaká bez ohľadu na jej veľkosť. Táto kategorizácia sa vykonáva čisto z hľadiska veľkosti kúskov. Malá masticha je nazývaná slza a zvyčajne sa zhromažďuje priamo z kmeňa stromu. Väčšia kryštály sa zbierajú zo zeme a sú v skutočnosti výsledkom mnohých kvapiek nahromadených na rovnakom mieste, ktoré tak vytvoria väčší kryštál. Veľké kryštály sú často viac aromatické a menšie naopak viac priehľadné, čistejšie.

  • Ktorý typ mastichy je najlepší na žuvanie?

Najlepšie masticha na žuvanie je kombináciou tvrdých a mäkkých sĺz, ktoré zabraňujú tomu, aby sa masticha prilepila na zuby a aby sa dala príjemne žuť. Žuvanie mastichy vyžaduje trpezlivosť, pretože na začiatku je pocit neobvyklý a chuť môže byť trochu horká (oproti priemyselným žuvačkám).

  • Čo môžem urobiť, aby som zabránil zlepenie mastichového prášku?

Masticha by mala by byť nutne uchovávané na chladnom mieste, najlepšie v chladničke. Pomôcť môže tiež občasné pretrepaní nádoby s mastichovým práškom.

  • Ako môžem rozdrviť mastichový kryštály?

Prírodné kryštály mastichy môžu byť drvené v mažiari alebo mlynčeku na korenie, ale vždy je nutné pridať buď malého množstva soli (pre slané recepty) alebo cukru (pre sladkosti), aby sa zabránilo zlepeniu mastichy. Masticha by mala byť čo najviac zmrazená.

  • Existujú nejaké vedľajšie účinky mastichy alebo mastichového oleja na pokožku?

Hoci bolo preukázané, že kozmetika obsahujúca masticha alebo mastichový olej takmer nikdy nespôsobuje podráždenie pokožky ani iné nežiaduce účinky, je vhodné vykonať nasledujúce všeobecný a jednoduchý test, aby sa vylúčila možnosť alergickej reakcie alebo reakcie precitlivenosti: Rozpustite kvapku mastichového oleja v čajovej lyžičke rastlinného oleja a túto zmes natrite na pokožku lakťovej jamky. Po 24 hodinách skontrolujte pokožku, či nie je podráždená, začervenaná alebo nesvrbí. Ak máte takúto reakciu, vyvarujte sa používania kozmetiky, ktorá môže obsahovať masticha alebo mastichový olej.

  • Žuvačka ELMA má zvláštnu textúru a je pomerne tvrdá, prečo tomu tak je?

Pretože obsahuje značné množstvo prírodné mastichy. Čím prírodnejší je produkt, tým ťažšie je možné štandardizovať jeho vlastnosti. V dôsledku toho prírodnej masticha čiastočne preniesla svoje vlastnosti (pokiaľ ide o žuvanie) na konečný produkt, v tomto prípade na žuvačku ELMA.

  • Žuvačka ELMA si nezachová dlho svoju chuť, prečo tomu tak je?

Pretože jej príchuť plynie z mastichového oleja, ktorý obsahuje (prírodný éterický olej masticha), ktorý je bohužiaľ veľmi prchavý, čo znamená, že sa ľahko odparuje. Čas trvania chuti v žuvačke je parameter, ktorý zamestnáva všetky odvetvia žuvačiek. Veľká väčšina súvisiacich produktov na trhu bohužiaľ obsahuje takmer výhradne umelé arómy, ktoré nemajú nič spoločné so zmieneným zdrojom príchuti (mäta pieporná, škorica atď.). Žuvačka ELMA ale obsahuje 100% prírodných príchuťou. A teda, voľba je na Vás ... Bezpodmienečne odporúčame, aby ste si pozorne prečítali všetky prísady produktov, ktoré konzumujete.

masticha

Zdroj: https://www.gummastic.gr/en/faq-about-chios-mastiha# [8.3.2021]

Výživové doplnky chioskej mastichy

1 z 18

Liečebné sady

1 z 11