Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
8:00 - 16:30
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 40 € a máte dopravu ZADARMO

Masticha original certifikát

 

  1. Úvod
  2. Tipy a rady
  3. Nedostatok žalúdočnej kyseliny?

Nedostatok žalúdočnej kyseliny? Ako zvýšiť kyslosť žalúdka?

Ako zvýšiť kyslosť žalúdka, mám nedostatok kyseliny? Málo kyseliny v žalúdku - príznaky. 5 spôsobov, ako zvýšiť obsah kyseliny v žalúdku pomocou domácich potravín. 

Nedostatok žalúdočnej kyseliny? 5 spôsobov, ako zvýšiť kyslosť žalúdka.

Obsah článku:

  1. Príčiny
  2. Príznaky
  3. Liečba
  4. Záver

Nízka hladina žalúdočnej kyseliny

Žalúdočná kyselina alebo žalúdočná šťava je nevyhnutná pre proces trávenia. Ak žalúdok nedokáže produkovať dostatok kyseliny, kľúčové minerály a bielkoviny sa nemôžu vstrebávať. Nízka hladina žalúdočnej kyseliny sa medicínsky označuje ako hypochlórhydria.

Ak telo nedostáva potrebné živiny, môže dôjsť k nedostatku vitamínov alebo minerálov.Žalúdočná kyselina je tiež zodpovedná za ničenie škodlivých baktérií z potravín a neutralizáciu enzýmov. Nízka hladina žalúdočnej kyseliny môže spôsobiť náchylnosť organizmu na mnohé ochorenia a zdravotné komplikácie.

Nedostatočná hladina žalúdočnej kyseliny sa spája s mnohými zdravotnými problémami vrátane:

Čo spôsobuje nízku hladinu žalúdočnej kyseliny?

Na nízkej hladine žalúdočnej kyseliny sa podieľa viacero faktorov. Stres a nesprávna strava sú dva najčastejšie dôvody, ktoré môžu priamo ovplyvniť tráviaci proces.

Iné príčiny

Ktoré môžu spôsobiť nízku hladinu žalúdočnej kyseliny, patria:

  • prejedanie sa, konzumácia rýchleho občerstvenia
  • vysoký príjem cukru
  • nedostatok zinku
  • vek
  • antacidá a lieky na predpis
  • citlivosť na potraviny alebo alergie
  • infekcie
  • chronické ochorenie

Riešenie týchto problémov môže nielen zvýšiť a normalizovať hladinu žalúdočnej kyseliny, ale aj zlepšiť zdravie vášho tráviaceho traktu a znížiť záťaž vášho organizmu.

Príznaky nízkej hladiny žalúdočnej kyseliny

Nízka hladina žalúdočnej kyseliny je príčinou zlej funkcie tráviaceho traktu. Keďže sa potraviny a živiny nemôžu rozložiť, zostávajú v žalúdku a spôsobujú hromadenie baktérií. Hlavnými príznakmi tohto procesu sú plynatosť a nadúvanie.

Medzi ďalšie príznaky, ktoré sa môžu objaviť v dôsledku nízkej hladiny žalúdočnej kyseliny, patria:

  • kŕče
  • pálenie záhy
  • nevoľnosť
  • reflux kyseliny
  • zápcha
  • hnačka
  • infekcie
  • nestrávené potraviny v stolici
  • zlý dych
  • slabé vlasy a nechty
  • suchá pokožka
  • vypadávanie vlasov

5 spôsobov, ako zvýšiť množstvo žalúdočnej kyseliny

Liečba nízkej hladiny žalúdočnej kyseliny závisí od príčiny. Ak vám boli na príznaky pálenia záhy predpísané antacidá, lekár vám môže zmeniť predpis, aby sa zabránilo vyvolaniu príznakov hypochlorhydrie.

Existuje však niekoľko krokov, ktoré môžete podniknúť sami, aby ste zvýšili hladinu žalúdočnej kyseliny.

  1. Žujte jedlo. Jednoduchým, ale prehliadaným tipom na zlepšenie hladiny žalúdočnej kyseliny a trávenia je dôkladné prežúvanie potravy. Trávenie sa začína v ústach. Žujte jedlo a jedzte menšie sústa, aby ste stimulovali tráviace enzýmy. To môže odstrániť príznaky spojené s nízkou hladinou žalúdočnej kyseliny a pomôcť udržať pozitívnu hladinu v žalúdku.
  2. Obmedzte spracované potraviny. Vyvážená strava bohatá na ovocie a zeleninu môže tiež zvýšiť hladinu žalúdočnej kyseliny. Spracované potraviny a cukry môžu spôsobiť zápal v žalúdku, znížiť aktivitu kyseliny a vyvolať príznaky refluxu. Začlenenie zdravej stravy môže tiež zlepšiť váš tráviaci proces, čo umožní vášmu žalúdku primerane rozložiť potravu a vstrebať dôležité bielkoviny do vášho tela. Zvážte obmedzenie konzumácie alkoholu, čo prinesie ďalšie výhody.
  3. Jedzte fermentovanú zeleninu. Kvasená zelenina - ako kimči, kyslá kapusta a uhorky - môže prirodzene zlepšiť hladinu žalúdočnej kyseliny. Fermentovaná zelenina a potraviny majú probiotické účinky, ktoré môžu zlepšiť trávenie, bojovať proti škodlivým baktériám a zmierniť zápaly spôsobené nízkym obsahom žalúdočnej kyseliny. Okrem zlepšenia trávenia sa fermentovaná zelenina spája s posilnením imunitných funkcií, podporou chudnutia a znížením krvného tlaku. Pred zaradením fermentovaných potravín do svojho jedálnička sa poraďte so svojím lekárom o rizikách a výhodách. 
  4. Pite jablčný ocot. Jablčný ocot je fermentovaná tekutina vyrobená z rozdrvených jabĺk, baktérií a kvasiniek. Je bohatý na bielkoviny a enzýmy, ktoré pomáhajú rozkladať baktérie v potravinách. Jablčný ocot môže zvýšiť hladinu žalúdočnej kyseliny, pretože jeho kyslé vlastnosti vnášajú do tráviaceho traktu viac kyseliny. Okrem zvýšenia hladiny žalúdočnej kyseliny sa surový jablčný ocot spája so zmiernením príznakov refluxu, cukrovky a vysokej hladiny cukru v krvi. Ak chcete používať jablčný ocot, zrieďte malé množstvo s vodou a vypite ho pred jedlom. Bez vody alebo iného rozpúšťadla môže jablčný ocot poškodiť zubnú sklovinu
  5. Jedzte zázvor. Zázvor je všeobecne známy svojimi protizápalovými vlastnosťami, ktoré sú nevyhnutné na zmiernenie zápalov spôsobených nízkym obsahom žalúdočnej kyseliny. Je tiež uznávaná ako alternatívna liečba refluxu a iných gastrointestinálnych porúch. Je však potrebný ďalší výskum, aby sa potvrdili jeho účinky na zlepšenie žalúdočnej kyseliny. Zázvor môžete nakrájať, nastrúhať alebo namočiť do čaju a jedla. Pred zaradením zázvoru do stravy sa poraďte so svojím lekárom. 

Záver

Žalúdočná kyselina je nevyhnutná pre správne trávenie. Jeho nízka hladina bráni žalúdku vstrebávať potrebné živiny a vitamíny. Nízke množstvo žalúdočnej kyseliny tiež zvyšuje náchylnosť organizmu na infekcie. Hoci liečba závisí od príčiny, zmena životného štýlu a zlepšenie stravy vám môžu pomôcť zvýšiť hladinu žalúdočnej kyseliny. Pred začatím akejkoľvek alternatívnej liečby sa poraďte so svojím lekárom o svojich možnostiach. Váš stav si môže vyžadovať konvenčnejší prístup.

zázvor, ginger

Zdroj textu: https://www.healthline.com/health/how-to-increase-stomach-acid, zdroj obrázkov: www.pixabay.com