Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
8:00 - 16:30
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 40 € a máte dopravu ZADARMO
  1. Úvod
  2. Pálenie záhy po víne a alkohole - ako sa mu vyhnúť?
Pálenie záhy po víne a alkohole - ako sa mu vyhnúť?

K páleniu záhy dochádza, keď žalúdočná kyselina prúdi späť do pažeráka, čo spôsobuje nepríjemný pocit alebo bolesť. Niektoré jedlá a nápoje môžu spôsobiť pálenie záhy (reflux) a alkohol (predovšetkým víno) je bežnou a častou príčinou týchto ťažkostí.

Tento článok sa zaoberá súvislosťami medzi alkoholom a pálením záhy, vrátane toho, ako alkohol príznaky vyvoláva a ako sa im vyhnúť. Obsah článku:

  1. Čo je pálenie záhy a jej príčiny
  2. Ako a prečo víno a alkohol spôsobujú pálenie záhy
  3. Prevencia

Čo je pálenie záhy a čo sú časté príčiny a spúšťače ťažkostí

Mnoho faktorov môže spôsobiť alebo vyvolať pálenie záhy. Podrobnejšie sme o tomto zdravotnom probléme písali tu: Pálenie záhy (Príčiny, príznaky, diéta).

Po prehltnutí putuje jedlo a pitie pažerákom do žalúdka, kde ho rozkladá žalúdočná kyselina.Kým žalúdok odoláva kyseline, pažerák a iné telesné tkanivá nie. Keď sa kyselina vracia späť do pažeráka, ľudia pociťujú nepohodlie a bolesť - pálenie záhy.

Príčiny pálenia záhy zahŕňajú:

  • Dysfunkcia dolného pažerákového zvierača (LES). Ak je pažerákový zvierač oslabený, môže sa žalúdočná kyselina vracať do pažeráka.
  • Podráždenie. Jedlo, nápoje alebo lieky môžu priamo dráždiť pažerák, spôsobiť pálenie záhy a dráždiť citlivé tkanivo pažeráka.
  • Pomalé vyprázdňovanie žalúdka. Niektorí ľudia majú poruchu, ktorá bráni správnemu vyprázdneniu žalúdka. Jedlo zostáva v žalúdku dlhšie, čo zvyšuje riziko pálenia záhy.
  • Hiátová prietrž. K tomuto stavu dochádza, keď sa pri vstupe do žalúdka vyvinie prietrž. Príčinou môže byť zranenie, nadváha alebo oslabenie membrány.

Ak trpíte častým pálením záhy, môžete mať gastroezofagiálnu refluxnú chorobu (GERD).

Ako alkohol spôsobuje pálenie záhy?

Mnoho ľudí pociťuje pálenie záhy po požití alkoholu, predovšetkým vína. Alkohol môže v niektorých prípadoch zvýšiť pravdepodobnosť pálenia záhy a refluxu.

Rôzne spôsoby, ako alkohol spôsobí pálenie záhy

  1. Dráždi hrdlo alebo žalúdok. Kvôli chemikáliám, ktoré obsahuje, môže alkohol priamo dráždiť tkanivá v pažeráku.
  2. Uvoľnenie svalu vedúceho do žalúdka. Alkohol uvoľňuje svaly okolo žalúdka, čo zvyšuje pravdepodobnosť úniku obsahu žalúdka späť do pažeráka.
  3. Ovplyvňuje žalúdočnú kyselinu. Alkohol môže spôsobiť, že žalúdok produkuje viac kyseliny. Môže tiež zvýšiť citlivosť tkanív na kyselinu, čo môže viesť k páleniu záhy.
  4. Ovplyvňuje výber potravín. Alkohol môže ovplyvniť úsudok. Po požití alkoholu ľudia častejšie jedia potraviny, ktoré by si inokedy odpustili, jedia neskoro v noci alebo jedia viac ako obvykle. Tieto faktory môžu spôsobiť pálenie záhy.
  5. Pitie sladkých alebo sýtených nápojov. Alkoholické nápoje, ktoré sú sladké, citrusové alebo sýtené, môžu viesť k páleniu záhy.

Fajčenie, alkohol a pálenie záhy

Fajčenie. Niektorí ľudia fajčia alebo fajčia viac, keď pijú alkohol. Fajčenie je hlavným rizikovým faktorom pálenia záhy.

Víno

Skonzumovaný alkohol, víno skončí v žalúdku. Akonáhle víno dorazí do žalúdka, stimuluje produkciu žalúdočnej kyseliny, ktorá štiepi tuky a bielkoviny a tým umožňuje trávenie. Preto sa víno užíva s jedlom vo všetkých kultúrach.

Žalúdočná kyselina je tvorená pepsínom a kyselinou chlorovodíkovou. Zabezpečuje, aby kyslé prostredie v žalúdku malo hodnotu pH menej ako 1: veľmi kyslé.

U ľudí s vysokou produkciou žalúdočnej kyseliny môže veľké množstvo alkoholu dráždiť žalúdočnú sliznicu. To platí všeobecne pre alkohol. Ak je alkoholom víno, dráždi žalúdok ešte kyslosť vína.

U veľmi citlivých ľudí dráždi žalúdočnú sliznicu a dvanástnik aj veľmi malé množstvo vypitého vína. Zvlášť biele víno so zvýšenou kyslosťou (hodnota pH 2,8 až 3) môže viesť k bolesti žalúdka, páleniu záhy a zápalu žalúdočnej sliznice. Príliš rýchle pitie alkoholu je problematické aj pre ľudí, ktorí nie sú príliš citliví. Inhibuje aktivitu hormónov produkujúcich žalúdočnú kyselinu. Dochádza k podkysleniu. Potraviny konzumované súčasne zostávajú často nestrávené. Výsledkom je pocit plnosti a únavy.

Nervový systém

Samotný alkohol je absorbovaný žalúdkom a črevami a transportovaný do pečene. Ak pijete na prázdny žalúdok, trvá alkoholu v pohári vína len 40 minút než sa dostane do pečene, kde sa spracováva. Ak pijete príliš rýchlo, nastane problém. Pečeň nie je schopná spracovať v krátkom časovom období záplavu veľkého množstva alkoholu.

Látky ako alkohol a acetaldehyd zostávajú v krvi. Pretože sú obe látky rozpustné vo vode, prenikajú odtiaľ ďalej do tkaniva a ovplyvňujú centrálny nervový systém.

Prvé príznaky rýchlej konzumácie alkoholu:

  • Zlé vnímanie
  • Ospalosť
  • Nerovnováha a zlá koordinácia pohybu
  • Alkohol rozširuje cievy, čo vedie k zvýšenej dehydratácii (potenie) a vylučovaniu moču.

Pivo

Pivo je tiež veľmi kyslé a je nasýtené oxidom uhličitým. To nie je vhodná kombinácia pre ľudí trpiacich pálením záhy. Ale v porovnaní s inými alkoholickými nápojmi má pivo relatívne nižší obsah alkoholu - a to je dobré! Často funguje pravidlo, že ľudia, ktorí pijú alkohol, majú väčšie pálenie záhy ako konzumenti piva.

Prevencia

  • Niektorí ľudia dokážu zabrániť pocitu pálenia záhy tým, že pijú alkohol s mierou. U iných môže pálenie záhy vzniknúť aj pri malej porcii alkoholu.
  • Niektoré nápoje môžu spôsobiť pálenie záhy viac ako iné. Zistenie, ktoré druhy nápojov spôsobujú pálenie záhy a vyhýbanie sa im, môže zabrániť páleniu záhy.
  • Pitie alkoholu môže viesť k nezdravým stravovacím návykom alebo konzumácii potravín, ktoré spôsobujú zažívacie ťažkosti. Nejedzte tieto spúšťače, keď pijete, môžete tak zabrániť páleniu záhy.
  • Nepite alkohol pred spaním. Ležanie s alkoholom v žalúdku môže zvýšiť pravdepodobnosť, že tento alkohol uvoľní pažerákový zvierač, čo vedie k príznakom pálenia záhy.

Ak Vám pálenie záhy spôsobuje reflux, je vhodné konzultovať príznaky s lekárom. Liečba môže zahŕňať lieky, zmeny životného štýlu.

Medzi lieky na reflux patria:

  1. antacidá
  2. H2 blokátory
  3. inhibítory protónovej pumpy (Omeprazol a iné ...)
  4. prokinetiká
  5. antibiotiká
  6. diétne opatrenia

Vyhýbanie sa ďalším bežným spúšťacím jedlám a nápojom môže tiež pomôcť predchádzať páleniu záhy.

Potraviny a nápoje spôsobujúce pálenie záhy:

  • káva, s kofeínom i bez kofeínu
  • citrusové plody a šťavy, ako je pomarančový džús a grapefruitový džús
  • šumivé nápoje, ktoré spôsobujú nadúvanie a tlak na svaly žalúdka
  • čokoláda, ktorá obsahuje chemikáliu, ktorá uvoľňuje otvor do žalúdka
  • mäta pieporná, cesnak a cibuľa
  • tučné, korenené alebo vyprážané jedlá

Záver

Zistiť, ktoré konkrétne nápoje vyvolávajú pálenie záhy, čo môžu byť u niektorých ľudí sladené alkoholické nápoje a u iných pivo alebo víno a vyhýbať sa im, pomôže znížiť pálenie záhy.

 

Pálenie záhy po víne, alkohole, pive

Mohlo by Vás zaujímať:

Baktérie Helicobacter pylori: niekedy tiež Helikobakter pylori je baktéria kolonizujúcich žalúdočnú sliznicu. Spôsobuje žalúdočné problémy, vredy, bolesti brucha.

Helicobacter pylori test zadarmo k objednávke

Zdroj článku: https://www.medicalnewstoday.com, zdroj obrázku: www.pixabay.com