Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
8:00 - 16:30
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 40 € a máte dopravu ZADARMO

Masticha original certifikát

 

  1. Úvod
  2. Tipy a rady
  3. Ťarcha na žalúdku: čo je to a ako jej zabránim?

Ťarcha na žalúdku je jedným z najčastejších žalúdočných problémov

Ťarcha na žalúdku je tráviaci problém, ktorý postihuje veľkú časť dnešnej populácie. Vzhľadom k našim stravovacím návykom, nedostatku vyváženej stravy a rýchlemu alebo nadmernému stravovaniu sa tento problém stal veľmi častým. Pocit kameňa, plnosti, tlaku v žalúdku. K tomu sa často pridajú pálenie záhy (reflux), nadúvanie a nafúknuté brucho, grganie a celkový divný pocit. Ste potom unavení a podráždení.

Čo je ťarcha na žalúdku a ako vznikne

Žalúdok má problém so spracovaním nezdravých jedál, nie je pre neho jednoduché stráviť veľké množstvo potravín a nápojov. Pokiaľ si doprajete jedlá s vysokým obsahom tuku alebo korenia alebo dezerty plné rafinovaného cukru, môžete sa následne cítiť ťažko, nafúknuto, divne.

Ako tomu zabrániť?

Prvým krokom je kontrola toho, čo jete. Zamerajte sa na svoje stravovacie návyky. Venujte pozornosť zjedeným potravinám: zvlášť údeninám, vyprážanému jedlu, dezertom a alkoholickým nápojom. Ak viete, že budete veľa jesť, dobre žujte jedlo a jedzte pomaly. Tým, že každé sústo starostlivo rozhryziete, ušetríte žalúdku kus práce. Zjedené potraviny budú potom pôsobiť menej tráviacich problémov.

  • Jedzte zdravé jedlá a zahrňte do svojho jedla dostatočné množstvo všetkých potrebných zložiek (bielkovín, vlákniny, atď.)
  • Jedzte menej tukov, cukrov a vôbec, ak často trpíte ťarchou na žalúdku, jedzte menej. Vyhnite sa vyprážaným, obalovaným alebo páleným pokrmom a namiesto nich vyberte grilované alebo varené jedlá.
  • Pite viac vody. Kedykoľvek je to možné, pite miesto sladkých nápojov iba vodu.
  • Máte veľa na tanieri? Nie je povinnosť zjesť všetko! Ak je vaša porcia jedla veľká, niečo zjedzte a zvyšok uložte.
  • Skúste žuť žuvačky. Skúste po jedle žuť žuvačku alebo žuvaciu živicu (masticha). Žuvanie produkuje sliny a môže teda napomôcť v trávení jedla.
  • Nevynechávajte raňajky. Je to najdôležitejšie jedlo dňa a ak sa mu vyhnete, spôsobí to, že budete mať väčší hlad a budete neskôr jesť nezdravo veľké množstvo jedla.
  • Choďte von. Ľahká (15 minútová) prechádzka vám dodá energiu a zníži ospalosť.
  • Všetko v pokoji. Obmedzte stres! Jedzte pomaly a užívajte si jedlo. Rýchle jedlo spomaľuje proces trávenia. Môže tiež spôsobiť, že vdýchnete viac vzduchu, čo môže mať za následok nepríjemné grganie a plynatosť.
  • Skúste čiernu kávu alebo bylinkový čaj. To by mohlo pomôcť zlepšiť trávenie a zabrániť gastrointestinálnym problémom.

Ťarcha na žalúdku: príčiny

Príčin môže byť veľa. Pokiaľ Vám nepomáhajú praktické rady ako diéta, vhodné potraviny, cvičenie, úprava životosprávy, je vhodné konzultovať svoje tráviace problémy s lekárom.

Stres

U niektorých ľudí stres spomaľuje trávenie, spôsobuje nadúvanie, bolesť brucha a zápchu, u iných naopak zrýchľuje, spôsobuje hnačku a časté výlety na toaletu. Niektorí ľudia úplne stratia chuť do jedla. Stres môže tiež zhoršiť tráviace problémy, ako sú žalúdočné vredy a syndróm dráždivého čreva.

Baktérie

Je možné, že sú Vaše pocity ťažoby na žalúdku spôsobené i ďalšími činiteľmi. Nielen Vaše stravovacie návyky môžu byť príčinou vašich ťažkostí. Baktérie, napríklad helicobacter, je častým dôvodom žalúdočných ťažkostí. Je vhodné sa nechať otestovať na prítomnosť tejto baktérie.

Testovanie na helicobacter je možné nielen u lekára. Existujú domáce testy, ktoré sú veľmi spoľahlivé a rýchle. Ich použitie je jednoduché a výsledok sa dozviete počas 10 minút.

Chcete sa otestovať v pohodlí domova? Kúpiť domáce test helicobacter pylori

A další...

Přečtětě si tento článek a dozvíte se více: Ochorenia trávenia a žalúdka. Bolesti brucha

Ťarcha na žalúdku: čo je to a ako jej zabránim?

www.pixabay.com

Mohlo by Vás zaujímať: