Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
8:00 - 16:30
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 40 € a máte dopravu ZADARMO

Masticha original certifikát

 

  1. Úvod
  2. Ochorenia trávenia a žalúdka
  3. Žalúdočná kyselina

Žalúdočná kyselina

Žalúdočná kyselina čiže žalúdočná šťava je vodnatá bezfarebná tekutina, ktorá vytvára vo Vašom žalúdku kyslé prostredie. Pomáha rozkladať jedlo pre ľahšie trávenie. Hoci sa jedná o kyselinu, Váš žalúdok si poradí s normálnou hladinou kyseliny v žalúdku, takže Vám kyselina nijako neškodí. Niekedy však dochádza k vyššej alebo aj nižšej hladine kyslosti a to môže znamenať zdravotné problémy. Čo sa deje s Vaším trávením, keď je žalúdočná kyselina príliš silná, alebo naopak, ako sa prejaví jej nedostatok alebo je príliš slabá?

Čo je žalúdočná kyselina?

Kyselina v žalúdku je vysoko kyslá kvapalina, ktorú prirodzene produkuje Vaše telo a ktorá pomáha tráviť a vstrebávať živiny z prijatých potravín. Kyselina chlorovodíková v žalúdku sa podieľa na trávení potravy. Vysoká hladina žalúdočnej kyseliny môže viesť k páleniu záhy, refluxu a nakoniec k vredom. Váš žalúdok sa chráni pred trávením vlastnými enzýmami, tým, že vylučuje lepkavý a neutralizujúci hlien, ktorý sa drží na stenách žalúdka. Ak sa táto ochranná vrstva akýmkoľvek spôsobom poškodí, môže to mať za následok bolestivé a nepríjemné žalúdočné pocity.

Zloženie žalúdočnej kyseliny: z čoho sa skladá a obsah?

Aká kyselina je v žalúdku? V žalúdku nájdeme kyselinu chlorovodíkovú (HCl), chlorid draselný (KCl) a chlorid sodný (NaCl). Len vďaka ochrannému hlienu, ktorý je na stenách žalúdka, nedochádza k jeho poleptaniu a poničeniu žalúdočnej steny. Okrem hlienu je táto ochrana podporená tiež ešte enzýmami. Enzýmy a hlien chránia nielen žalúdok, ale aj ostatné orgány dutiny brušnej od poškodenia žalúdočnou kyselinou.

pH žalúdočnej kyseliny

Hodnota pH žalúdočnej kyseliny je zhruba 1,5 až 3,5. pH žalúdočnej šťavy je teda kyslé.

Mám nízku alebo vysokú hladinu žalúdočnej kyseliny?

Ak máte nízku koncentráciu žalúdočnej kyseliny, môžete trpieť na:

  • nadúvanie
  • grganie
  • po jedle sa cítite zvlášť plní

Niektoré príznaky, ktoré naznačujú vysokú koncentráciu žalúdočnej kyseliny:

  • brušná nepohoda, nalačno je tento pocit horší
  • nevoľnosť alebo vracanie
  • pálenie záhy
  • hnačka

Nízka hladina žalúdočnej kyseliny

Hypochlórhydria je ochorenie tráviacej sústavy, jedná sa o chronicky nízku hladinu žalúdočnej kyseliny - kyseliny chlorovodíkovej. Zdravotné komplikácie môžu byť značné a  časom môžu spôsobovať tráviace aj celkové zdravotné problémy. Najprv sa choroba prejavuje ťažkosťami s trávením jedla a potom tiež so vstrebávaním živín, ktoré telo potrebuje pre správne fungovanie. Pri neliečení prvých ťažkostí dochádza k poškodeniu tráviaceho systému a tým  významne zvyšuje riziko infekcie a chronických zdravotných problémov.

Vysoká hladina žalúdočnej kyseliny

Nadmerná produkcia žalúdočnej kyseliny: čo sa stane, ak má žalúdok vysokú hladinu kyseliny chlorovodíkovej? Ak je hladina kyseliny v žalúdočných šťavách príliš vysoká, ochranný hlien v žalúdku môže prestať byť účinný. A prejaví sa rad zdravotných komplikácií, ako napríklad:

Liečba vysokej hladiny HCl - kyseliny v žalúdku

Vysoká koncentrácia žalúdočnej kyseliny je najčastejšie liečená liekmi. Inhibítory protónovej pumpy (Helicid, Omeprazol, Nolpaza, ai.) Pôsobí na zníženie kyseliny chlorovodíkovej - žalúdočnej kyseliny.

Čo spôsobuje vysokú alebo nízku hladinu koncentrácie kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku?

Kolísanie hladiny kyselín môže spôsobiť rad stavov, liekov a faktorov životného štýlu. Aj keď niektoré výkyvy sú normálne, na iné je potrebné dávať pozor. Chronicky nízke alebo vysoké hladiny koncentrácie kyseliny v žalúdku môžu byť navyše problematické pre Vaše zdravie, trávenie a celkovú pohodu. Hľadanie vhodnej liečby môže zabrániť dlhodobým zdravotným komplikáciám v oblasti trávenia a žalúdka.

Príčiny nízkej hladiny HCl kyseliny v žalúdku

Medzi hlavné príčiny a rizikové faktory, ktoré zvyšujú riziko nízkej hladiny kyselín, patria:helicobacter pylori

  • vek nad 65 let
  • helicobacter pylori
  • nedostatok živín, najmä zinku
  • stavy po operácii žalúdka
  • vysoká hladina stresu
  • chronické ochorenie

Príčiny vysokej hladiny HCl kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku

Určité faktory a ochorenia môžu zvýšiť koncentráciu hladiny žalúdočnej šťavy. Najčastejšie je vysoká koncentrácia kyseliny v žalúdku spojená s:

  • infekcie H. pylori
  • nadprodukcia určitých hormónov, o ktorých je známe, že spúšťajú produkciu žalúdočnej kyseliny
  • vysadenie liekov na zníženie žalúdočnej kyseliny

Ak si myslíte, že máte príznaky vysokej alebo nízkej hladiny žalúdočné kyseliny, dohodnite si stretnutie so svojím lekárom.

Chcem sa otestovať na Helicobacter pylori:

Test na helicobacter pylori - domáci test, výsledok do pár minút

Možno Vás zaujíma: