Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
8:00 - 16:30
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 40 € a máte dopravu ZADARMO

Masticha original certifikát

 

  1. Úvod
  2. Ochorenia trávenia a žalúdka
  3. Žalúdočné vredy
  4. Diéta, vhodné a nevhodné potraviny

Diéta, vhodné a nevhodné potraviny

Žalúdočný vred je poškodenie sliznice žalúdka. Podľa jednej americkej organizácie lekárov, ktorí sa špecializujú na zažívanie, žalúdok a trávenie, neexistuje žiadna špeciálna strava a diéta, ktorú by človek s vredmi mal dodržiavať. Výber jedla nespôsobuje vredy ani je nezhoršuje.

Súčasná odporúčania, ktoré sú vhodné, ak trpíte vredy, sú založené na výskume, ktorý sa zaoberá potravinami, ktoré sú vhodné v boji proti Helicobacter pylori, ktorý je hlavnou príčinou vredov.

Príčiny a rizikové faktory žalúdočných vredov

Vo väčšine prípadov vredov je možnou přířinou vredov bakteriálne infekcie Helicobacter pylori (H. pylori) alebo je tiež spojená s chronickým užívaním voľnopredajných nesteroidných protizápalových liekov.

Diéta: vhodné potraviny - čo jesť?

helicobacter pylori vřed

Baktérie H. pylori sú známou príčinou vzniku vredov, vedci skúmajú, aké potraviny by boli vhodné v boji proti infekcii.

Okrem liečby odporúčané lekárom, môžu tieto potraviny byť užitočné proti baktériám helicobacter pylori:

  • Zelenina: karfiol, kapusta, reďkovky, sladká paprika, mrkva, brokolica, listová zelenina - špenát, cesnak
  • Ovocie: jablká, čučoriedky, maliny, černice, jahody, čerešne
  • Potraviny s vysokým obsahom probiotík: jogurt, kefír, kyslá kapusta
  • Olivový olej a iné rastlinné oleje
  • Med
  • Zelený čaj bez kofeínu
  • Kurkuma

Prečo pomáhajú

Ak sú žalúdočné vredy spôsobené baktériou Helicobacter pylori, môžu tieto potraviny byť prospešné pre Váš žalúdok a zažívanie. Sú to potraviny bohaté na antioxidanty. Sú tak vhodné ako ochrana a môžu aktivovať imunitný systém a pomáhajú v boji proti infekcii. Obsahujú tiež vysoké množstvo vitamínov a ďalších telu prospešných látok.

Doplnky stravy môžu tiež pomôcť

Ak je váš žalúdočný vred liečený antibiotikami, zvážte tiež užívanie probiotického doplnku ako súčasti liečby. Môžete znížiť negatívne účinky antibiotík na Vaše telo. Opýtajte sa svojho ošetrujúceho lekára, aké probiotikum by bolo pre Vás najlepšie užívať spolu s antibiotikami.

Nevhodné potraviny: čo a ako nejesť?

Tieto potraviny je vhodné obmedziť alebo úplne vyradiť zo svojho jedálnička, ak trpíte vredy alebo refluxom. Môžu totiž zhoršovať ich príznaky, ako návrat potravy do pažeráka, pálenie záhy, bolesť žalúdka, žalúdočné kŕče alebo poruchy trávenia.

  • káva
  • čokoláda
  • korenené jedlá
  • alkohol
  • kyslé potraviny, ako sú citrusy a paradajky
  • kofeín

Upravte svoj jedálny lístok, ak je to nutné, upravte aj svoje stravovacie návyky. Adekvátne diétne opatrenia a úprava jedálnička Vám pomôže v boji proti prejavom žalúdočných vredov. Prejedanie a jedlo pred spaním môžu tiež zhoršiť príznaky refluxu.