Žalúdočné vredy

Žalúdočný čiže peptický vred je zápalové ochorenie žalúdka, ktoré postihuje vnútornú výstelku vášho žalúdka a hornú časť tenkého čreva (dvanástnik, tiež dvanástorník). Najbežnejším príznakom žalúdočného vredu je bolesť brucha.

Obsah článku:

  • Čo je žalúdočný vred
  • Príznaky žalúdočného vredu
  • Menej časté príznaky
  • Kedy je vhodné navštíviť lekára
  • Príčiny žalúdočného vredu
  • Komplikácie žalúdočného vredu
  • Diéta
  • Potraviny vhodné pri žalúdočnom vrede

    Čo je žalúdočný vred

    Žalúdočný vred je bolestlivé a bežný život obmedzujúce zápalové ochorenie žalúdka. Tento zápal sa prejaví na vnútornej výstelke žalúdka a hornej časti tenkého čreva (dvanástnik, tiež dvanástorník). Klasickým príznakom a prejavom žalúdočného vredu je bolesť žalúdka.

    Žalúdočný vred sa buď prejavuje na vnútornej strane žalúdočnej steny (žalúdočný vred), alebo na vnútornej strane hornej časti tenkého čreva (dvanástnika - dvanástnikový vred - dvanástnikové vredy).

    Medzi najčastejšie príčiny žalúdočného vredu patria infekcie baktériou Helicobacter pylori (H. pylori) a dlhodobé užívanie niektorých liekov.

    Stres a korenené jedlá môžu zhoršiť stav žalúdočných vredov.

    Žalúdočné vredy - príznaky

    Najbežnejším príznakom žalúdočného vredu je pocit pálenia v oblasti žalúdka. Túto bolesť spôsobuje žalúdočná kyselina. Tá sa prejavuje viac, ak je žalúdok prázdny. Bolesť možno často zmierniť konzumáciou určitých potravín, ktoré utlmia žalúdočnú kyselinu alebo užívaním liekov znižujúcich túto kyselinu. Bolesť sa potom môže stupňovať medzi jedlami alebo v noci. Ďalšie príznaky vredu:

    • Pálenie žalúdka
    • Ťarcha na žalúdku
    • Pocit plnosti, nadúvanie alebo grganie
    • Neznášanlivosť tučných alebo korenených jedál
    • Pálenie záhy
    • Nevoľnosť (nauzea)

    Mnoho ľudí so žalúdočnými vredmi nemá žiadne príznaky tejto choroby.

    Vredy na žalúdku - priznaky prejavujúce sa v menšej miere:

    Tieto príznaky sa neprejavujú tak často ako ťažkosti opísané v predchádzajúcom odseku, ale je možné, že sa môžu objaviť.

    • Vracanie krvi - obsah žalúdka môže mať červenú alebo čiernu farbu
    • Tmavá krv v stolici alebo červená krv v stolici
    • Problémy s dýchaním
    • Pocit slabosti
    • Nevoľnosť alebo zvracanie
    • Nevysvetliteľná strata hmotnosti
    • Zmeny chuti do jedla

    Kedy navštíviť lekára, ak máte podozrenie na žalúdočný vred?

    Ak máte závažné príznaky alebo príznaky uvedené vyššie, obráťte sa na svojho lekára.

    Príčiny vzniku žalúdočného vredu

    Vredy na žalúdku väčšinou vzniknú, keď kyselina v zažívacom trakte poškodí vnútorný povrch žalúdočnej sliznice alebo sliznice tenkého čreva. Žalúdočná kyselina môže spôsobiť bolestivé otvorené rany, ktoré môžu krvácať.

    Váš tráviaci trakt je pokrytý vrstvou sliznice, ktorá funguje ako ochrana pred kyselinami. Pokiaľ sa ale zvýši množstvo kyseliny, môže vzniknúť žalúdočný vred.

    Bežné príčiny vzniku vredu

    1. Baktérie. Baktérie Helicobacter pylori bežne žije v žalúdočnej sliznici, ktorá pokrýva a chráni tkanivá lemujúce žalúdok a tenké črevo. Baktérie H. pylori často nespôsobuje žiadne problémy, ale môže spôsobiť zápal sliznice žalúdka a spôsobiť vred.
    2. Dlhodobo užívané lieky

    Medzi faktory, ktoré spôsobujú zhoršenie žalúdočných vredov patrí: fajčenie, pitie alkoholu, dlhodobé vystavenie nadmernému stresu a tiež konzumácia nevhodného jedla. Tieto faktory pravdepodobne nespôsobujú vznik vredov, ale môžu ich zhoršiť a liečba je potom dlhodobejšia a komplikovanejšia.

    Komplikácie žalúdočného vredu

    Ak sa žalúdočné vredy neliečia, môže dôjsť k nasledujúcim komplikáciám: vnútorné krvácanie, perforácia v stene žalúdka, blokovanie priechodu potravy tráviacim traktom, rakovina žalúdka. Štúdie preukázali, že ľudia infikovaní H. pylori majú zvýšené riziko rakoviny žalúdka.

    Prevencia žalúdočného vredu

    Medzi preventívne opatrenia vzniku žalúdočného vredu patrí ochrana pred baktériami, ako je pravidelné umývanie rúk mydlom, dezinfekcia rúk, umytie potravín určených na konzumáciu pomocou dostatočného množstva vody, dôkladné uvarenie potravín. Ak užívate dlhodobo nejaké lieky, zoznámte sa s ich vedľajšími účinkami. Obmedzte konzumáciu alkoholu. Nefajčite.

    Žalúdočný vred - diéta

    Tu zhrnieme základné diétne odporúčania, pokiaľ už trpíte žalúdočným vredom. Toto sú obmedzenia, ktoré by mohlo významne prispieť k úľave pri bolestiach.

    • Obmedzte alkohol.
    • Nefajčite.
    • Obmedzte silne korenené jedlá.
    • Obmedzte aromatické potraviny.
    • Obmedzte kávu a čierny čaj.
    • Obmedzte kyslé jedlá ako sú citrusy a ocot.
    • Obmedzte cukry.
    • Obmedzte vyprážané jedlá.

    Diétne opatrenia pri žalúdočných vredoch sa vzťahujú na obmedzenie potravín a nápojov, ktoré spôsobujú žalúdočnú nepohodu. Dôležité je prijímať zdravú a žalúdok nezaťažujúcu stravu. Vyvarujte sa dlhodobému stresu, ktorý ťažkosti iba zhoršuje. Pokúste sa vyradiť zo svojho života alkohol a cigarety. Jedzte v pokoji, každé sústo dôkladne rozžujte.

    Potraviny vhodné pri žalúdočnom vrede

    Okrem užívania odporúčaných liekov na predpis môže človek skúsiť zahrnúť do svojho jedálnička tiež nasledujúce:

    • Probiotiká: infekcia H. pylori môže narušiť rovnováhu baktérií v čreve. Užívanie probiotík, môže pomôcť obnoviť prirodzenú rovnováhu baktérií. Klinické štúdie ukazujú, že užívanie probiotík spolu s predpísanými liekmi môže zefektívniť liečbu. Aj vedľajšie účinky liekov sú vďaka probiotikám miernejšie. Ľudia môžu probiotiká užívať ako doplnok alebo ich konzumovať v potravinách.
    • Brokolica, karfiol, kapusta a kel, najlepšie surové, alebo pripravené len krátku dobu v pare.
    • Maliny, jahody, brusnice, čučoriedky a podobné plody majú nesporne veľa výhod, ktoré sa týkajú zdravého stravovania. A sú tiež veľmi užitočné pri potlačovaní ťažkostí pri infekcii H. pylori.
    • Med je prirodzene antimikrobiálny a niektoré štúdie preukázali, že konzumácia medu bola spojená s nižšou prítomnosťou infekcie H. pylori.

    Dávkovanie mastichy pri žalúdočnom vrede

    • Odporúčaná denná dávka mastichy pri žalúdočnom vrede: 1,2 g - 1,6 g
    • Užívajte v dvoch dávkach ráno a večer vždy aspoň 30 minút pred jedlom alebo najskôr 2 hodiny po jedle.

    Odporúčané mastichové doplnky stravy pri žalúdočnom vrede:

    Možno Vás zaujíma:

    helicobacter pylori

    Výživové doplnky chioskej mastichy

    1 z 18

    Liečebné sady

    1 z 11